Ridning igår

Igå var det dags för ridlektion igen, men jag fick inte Gosshawk.. Hade köpt nya fina (svarta) lindor och hunnit med att borsta + linda fram när Gunn kom till stallet, men jag fick Welshman istället. Skönt för Gosshawk att få vila, men satan vad jobbigt det var att rida WM. Han är ju tung som ett helt hus och stel som en planka. Tur att jag iallafall hade mina sporrar, så att jag hade en liten chans att få fram honom. Till slut gick det ganska bra :)

Allmän uppdatering

I söndags var det dressyrtävling, dagen bjöd på strålande väder... eller inte. Ösregn och en genomblöt Gosshawk och Liina gav ett mycket otaggat ekipage... Tror vi landade på ca 55% ? Inget vidare, men vi får komma igen till våren.

Utöver dressyren så har vi också hunnit med två hoppträningar sen sist. Första gången gick väl sisådär, men finfint mot slutet. Vi hoppade ett hinder hela lektionen, haha, men mest för att han skulle känna sig säker och få in sprången :) Det gick som sagt riktigt bra på slutet och han hoppade runda, fina språng.

Hoppingen i tisdags gick ännu bättre! Några missar av mig gav nåt rivet hinder och nåt stopp, men annars gick det bra och Gosshawk skötte sig utmärkt! Vi hoppade en liten bana på 4 hinder, som man tog två gånger på rad vilket gav 8 hinder totalt och vi kom över alla :) Duktiga hästen!

Idag är det ridning igen, dressyr tror jag. Stannar nog hos Birgitta innan och köper svarta lindor :)

Engelska ridklasser

Igår, söndagen den 18 oktober, tävlade Emelie och Gosshawk i engelska ridklasser - Open "unghästklass". Det gick hur bra som helst, och de vann! Tvåa kom Anna och Baldwin, trea Matilda och Atgof, fyra Amanda och Olympica, femma Sofia och Feelgood, femma Siri och Survivor.

Grattis! :D

Känns riktigt bra nu inför dressyren nästa helg. Ska bara traggla igenom programmet massor av gånger så att det sitter ordentligt, så är jag hyfsat redo sen.

Hoppning imorgon också! Uppdatering kommer efter den :)

"träning"

Igår red jag och syster yster en stund för Gisela. Hon red lite på både Gosshawk och April också, det såg fint ut! Jag och Gosshawk hade ingen bra dag alls, det klickade inte som det brukar - men vi tar nya tag på torsdag.

Ja, det var väl den dagen i korta drag. Eventuellt åker jag och tittar på syster ysters hoppträning imorgon kväll! Nästa period (dvs, 3 tisdagar med start nästa vecka) så ska jag vara med på träning :D Får se hur det går.. :P

Stalltjänst

Idag har Gosshawk fått gå ute mellan 10 och 16 ungefär :) Emelie skulle rida efter jobbet och jag tror att hon slutade 15. Jag har däremot varit i stallet från klockan 8 imorse! Stalltjänst med andra ord.

Morgonen, för mig, började med fodring i svinstian, baksidan och ridhuset. Sedan mockade jag i hingstgången (king var ganska snäll faktiskt!) och sopade fint. Hann inte mocka mer, för Amanda och Amanda var snabba som tusan, så vi bytte täcken på alla hästarna sen. Efter det började vi släppa ut allihopa. Det gick lugnt och fint till denna veckan, inga lösa hästar, haha. Förutom Shutterfly som lyckades ta sig ur hagen, men vi flyttade på dom så var det problemet löst.

Syster yster och jag putsade hennes hoppsadel och min dressyrsadel också. Ambitiöst! Bägge blev svarta, rena och fina som tusan. Jag och syster yster frös massor, så vi gick och mockade i ridhuset efteråt, då blev vi varma igen :)

Fodringen gick hyfsat smärtfritt, sen plockade vi ihop oss och åkte hem. Ska bli spännande att läsa i riddagboken sen, och se vad Emelie har haft för sig idag.

Nu taggar jag inför träning imorgon! Gisela kommer till stallet :D

Nu och dåÖversta bilden: 13 september 2009
Understa bilden: 13 april 2009

Vad tycker ni, syns det någon skillnad på dessa 5 månader?

Gosshawk och jag

Så, vilka är då vi?

Jag:
19 år, 20 i november
bor i Göteborg
sambo sedan 1½ år tillbaka
tog studenten 2008, natur-natur
pluggar på GU, blir farmaceut (3-årig utbildning)
hyr älskade Gosshawk tillsammans med Emelie

Gosshawk:
7 år, född 2002
welsh cob
importerad från Wales hösten 2008
kommer ifrån Derwen stuteriet
"mörk"fux, inga röda nyanser alls
stjärn, och tunn strimbläs som syns emellanåt
lite små vita partier på benen

Gosshawk och jag har hängt ihop sen 1 augusti 2009. Vi är alltså ganska nya med varandra när detta skrivs (oktober). Vi tränar mest dressyr, i den goa sadeln jag köpt nyss. En hubertus flexline med vid bom som ligger som gjuten! En dressyrtävling hr vi hunnit med, där vi som bäst fick 58,93% i LC:2. Nu satsar vi stenhårt inför KM 25 oktober och hoppas på över 60% !

Vi ska även börja så smått med hoppträning. Gosshawk har nyligen börjat förstå att man lättare tar sig över om man faktiskt hoppar med lite fart, istället för att stanna och kliva över - inte alltid så självklart när man kommer som i princip oriden från Wales! Har anmält oss till tisdagskvällshoppningen 20, 27 oktober och 3 november, så då ska vi få lite träning iallafall. Annars är det ju som sagt mest dressyr vi ägnar oss åt.

Gosshawk, eller Derwen Gosshawk of Staff som hans fullständiga namn är, är i grund och botten ridskolehäst. Han står på en ridskola/stuteri med bara Welshar av olika kategorier. Detta innebär alltså att han går lektion måndag-torsdag. Fredag-söndag har jag och Emelie ansvar för att han kommer ut i hagen, får ut och klättra i skogen, och håller uppe sin kondition i allmänhet. Vi ansvarar också för att han får nya skor, har hel utrustning och att man och svans trimmas.

Jag trivs riktigt bra med Gosshawk, och han verkar trivas med mig med. Denna bloggen tänkte jag ha för att kunna följa våran utveckling och för att reflektera över konstigheter i hästvärlden. Trevlig läsning! :)

Rollkür

Eftersom jag och Gosshawk nu är mest inriktade på dressyr, så blir ju genast diskussionen om vilken form som är önskvärd intressant. Givetvis är den intressant inom alla discipliner, men det som är absolut vanligast i dressyren är ju huruvida rollkür är något man vill "använda" sig av eller ej. Personligen tycker jag att det är vidrigt, och denna http://www.youtube.com/watch?v=O0hyOmMULYA&feature=related videon visar precis varför jag tycker det.

Enkelt förkortat på simpel svenska: ryttaren drar ihop hästen såpass att den dels inte ser mer än sina ben, dels inte kan jobba på ett korrekt och önskvärt sätt med sina bakben och dels bygger felaktiga muskler och förkortar sin hals. Det säger ju sig självt att om man drar ihop hästen tills mulen rör vid bogen så kommer spänningar att uppstå. Antingen får ryttaren bära upp denna spänning i handen : tuuung häst. Eller så kommer hästen att använda "fel" muskler i halsen, dvs de som binder från käken mot bogen och manken. Undersidan/sidan av halsen. Dessa muskler som aldrig får stretchas ut, kommer att bli korta och stumma. = du får en häst som är spänd och du kan inte variera formen.

Usch, usch, usch är vad jag tycker. Vad tycker du?

RSS 2.0